ХІХ Міжнародна науково-методична конференція «Проблеми економічної кібернетики 2014»
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

Тези_ Оптимізація цін

Перейти донизу

Тези_ Оптимізація цін Empty Тези_ Оптимізація цін

Повідомлення автор Admin Чт Жовт 02, 2014 6:41 am

Перебийніс В.І., д.е.н, професор
Полтавський університет економіки і торгівлі
Браславець Т.М.
Полтавська державна аграрна академія

ОПТИМІЗАЦІЯ ЦІН У СИСТЕМІ ПОСТАЧАННЯ РЕСУРСІВ


Моделювання економічних процесів має за мету досягнення кращих результатів діяльності, попередню оцінку та мінімізацію ризиків у господарській діяльності.
Одним з процесів, на які впливає значна кількість факторів, є формування закупівельних цін на молоко. Доцільне формування моделі закупівельних цін на основі показників, що характеризують потік молока.
У структурі закупівельних цін на молоко виділяється дві частини: базова закупівельна ціна та доплати. При встановленні рівня доплат пропонується використовувати інтегральну оцінку показників потоку молока від постачальників молокопереробного підприємства [1] та коефіцієнта доплат за сорт, з урахуванням якого здійснюється диференціація закупівельних цін відповідно до сорту молока.
Модель закупівельної ціни на молоко [2] передбачає розрахунок вказаної ціни на основі базової закупівельної ціни, коефіцієнта доплат за сорт, приросту значень показників потоку молока, їх інтегральної оцінки за базовий період та коефіцієнта доплат за зміну кожного показника потоку молока.
Оцінка ефективності та рівня ризику запровадження моделі за результатами імітаційного моделювання, свідчить про високу імовірність економії коштів (76,6% при базовій закупівельній ціні 4,0 грн.). В середньому економія коштів за тиждень по Решетилівському маслозаводу становитиме 281,7 грн.
З урахуванням структури закупівлі молока сорту «екстра», вищого, першого та другого сортів імовірність економії коштів перевищує 75%. Середня очікувана сума економії коштів в усіх випадках має позитивне значення. Її рівень коливається від 27,8 грн до 36,9 грн.
Найвища імовірність економії коштів (89,4%) спостерігається при запровадженні запропонованої моделі ціноутворення при співпраці з постачальниками молока другого сорту, а економія коштів (36,7 грн) – при постачанні молока сорту «екстра».
Використання моделі ціноутворення на основі інтегральної оцінки потоку молока сприятиме формування молокопереробними підприємствами гнучкої системи розрахунків з постачальниками молока, що враховуватиме ситуацію на ринку, стан забезпечення підприємства сировиною та буде орієнтована на стимулювання покращення показників потоку молока.
Список літератури: 1. Перебийнос В.И. Моделирование ценообразования на основе интегральной оценки потока молока / Перебийнос В.И., Сердюк Т.Н. // Вестник Пермского университета. Серия «Экономика». – 2014. – Вып. 2(21). – С. 70-76. 2. Сердюк Т.М. Формування характеристик молокотоварного потоку сільгосппідприємств / Сердюк Т.М. // Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. – 2012. – Вип. 1 (4). – Т. 1. – С. 254-259.
Admin
Admin
Admin

Кількість повідомлень : 66
Дата реєстрації : 30.09.2014

https://probl-econom-kiber.ukraine7.com

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі